torsdag 13. mars 2014

GEOLEKT, DIALEKT OG SOSIOLEKT


Hallo bloggen! 

I dette blogginnlegget skal jeg skrive om hvilke skriftlige målformer vi har på norsk og forskjellen på dialekter, sosiolekter og standardtalemål.

Bokmål og nynorsk er de offisielle skriftlige målformene i Norge. Før 1885 hadde Norge bare en offisiell målform som var identisk med dansk. I 1885 fikk Norge nynorsk også kalt landsmål som en offisiell målform. Dette var gjennom Ivar Aasens arbeid.

Språkbruken i det miljøet du hører til blir kalt geolekter eller dialekter. Dialekter kan deles i to hovedgrupper, østnorsk og vestnorsk. En østnorsk dialekt kan være Hedemark dialekten, og en vestnorsk dialekt kan for eksempel være Sogn dialekten. Disse blir også delt i fire undergrupper. Byer har også forskjellige utgaver av språket, og det blir kalt sosiolekter. Sosiolekter blir påvirket av kjønn, status og tilhørighet. Før i tida snakket kjøpmenn og arbeidere forskjellige sosiolekter. Nå i nyere tid har sosiolekter blitt mindre tydelige enn før.

Godkjente offisielle talemål blir kald standardtalemål, og i Norge finnes det to standardtalemål, nynorsk og bokmål. Det blir også kalt normert talemål. Standardtalemål er et nøytralt språk, og er lite påvirket av dialekter. Det finnes normer for hvordan standardtalemål skal være. Det er ikke mange i Norge som snakker standardtalemål, men NRK og Det norske teateret er pålagt å snakke standardtalemål. 


Vi snakkes!

Kristine

HVA ER GRAMMATIKK?


Hallo bloggen! 

Ny dag, nye muligheter. I dette blogginnlegget skal jeg snakke om grammatikk i det norske språket. Grammatikk er regler og retningslinjer på hvordan et språk er bygget opp. Å mestre grammatikk er avgjørende for å skrive/snakke språket korrekt.

Selv om norske ord uttales likt, kan måten ordene er skrevet og hvor vi velger å sette trykket, skille dem fra hverandre. For eksempel ordene “jernet” og “gjerne” skrives ulikt, og vi legger trykket forskjellige steder. Ulik uttale mellom ord kalles tonem/tonelaga.

I Norge har vi to skrifttyper. Vi har bokmål og nynorsk.  Nynorsk blir sett på som et rent skriftspråk sammensatt av flere dialekter. Bokmål er det flere som snakker i Norge, og det bygger opprinnelig på dansk.

I alfabetet er det 29 bokstaver der 9 av dem er vokaler og resten kalles konsonanter. Vokaler er bokstaver som består av en bokstav, altså en ren lyd.

Vi kaller det samskriving når to ord slås sammen til ett ord, for eksempel lastebil og dataspill. Det motsatte er særskrivning, og det er når to ord som hører sammen, skrives i to ord, for eksempel i går og til sjøs.

Fabian

HVA ER TALESPRÅK?


Hei alle sammen!

 Dette er da mitt første blogginnlegg, og da tenkte jeg at jeg skulle forklare dere litt om hva tankespråk er.

Alle mennesker med normalt utviklet hørsel og intelligens mestrer minst ett talespråk. Eksempler på talespråk er morsmål, minoritetsspråk, flerspråklig, fremmedspråk, majoritetsspråk og andrespråk.

Morsmål er det språket som du lærte i barndommen. For folk som vokser opp i et miljø hvor de lærer flere språk i tillegg, kalles morsmålet deres førstespråk, mens andre språk kalles andrespråk.   Flerspråklig er du hvis du kan snakke flere språk flytende.

Du har kanskje hørt om barn som er minoritetsspråklige. Det vil si at barna lærer et språk hjemme og et annet språk i samfunnet. For barna er minoritetsspråket morsmålet deres, mens deres andrespråk blir majoritetsspråk.  Majoritetsspråk er det språket som man møter i dagliglivet, etter man har lært seg morsmålet. Fremmedspråk er det språket du lærer på skolen, men som man stort sett ikke bruker i hverdagen.  F.eks. Tysk, spansk og fransk.  Andrespråk er forskjellig fra fremmedspråk fordi du lærer å leve i et miljø hvor språket blir brukt.

Håper dere ble litt mer klokere om hva talespråk er :)

-          Kristina 

HVA ER SPRÅK?


Hallo folkens!!!

I dette innlegget skal jeg prøve å forklare hva språk er. For hva er egentlig språk?
Språk kan forstås som et system av regler for dannelse av ytring som er felles for en gruppe menneske. Reglene for språk kan nesten sammenlignes med regler for sosial atferd. Reglene for sosial atferd vil på samme måte som regler for språk skifte fra samfunn til samfunn, ellers vil nesten alle språk hvert like, eller man ville hatt mange færre språk. I dag finnes det flere tusen språk og alle er i stadig endring.
Innenfor hvert enkelt språk vil det være mange variasjoner. Variasjonene kan være geografisk og dermed gi forskjellige dialekter. Språkvariasjon kan også være sosialt og varier med kjønn, yrke, skole og fritid.

Talespråket er det som skiller oss mennesker fra dyr. Selv om dyr kan kommunisere med hverandre og mennesker og selv om menneskespråket i ulike deler av verden er veldig ulike, så har menneskespråket viktige kjennetegn som vi kan vises ved å endre på en bokstav i et ord som likner.



Noen særmerke for menneskespråket er lydplan som er der hvert element ikke har noe innhold, eks. h+e+s+t, s+r+i+n+g, mens ordplan er der hvert element har et innhold, eks. hest, spring. I tillegg har vi grammatikk som forteller oss hvordan språket vårt er bygd opp og hvordan vi bør bruke skriftspråket. Grammatikk er setninger, eks. hesten springer.  
Snakkes:)

Ida

torsdag 6. mars 2014

Velkommen!

Hei!

Velkommen til den norske språkskolen. Vi er fem elever som skal skrive om det norske språket. Håper dere liker den!

Hadet